urban_style_pampa_1.jpg

Urban Style Pampa

Urban Style Pampa is located in Villa Urquiza, at the corner of La Pampa and Mariano Acha streets and a few meters away from the new “Donado-Holmberg” district linear park.

This nine unit building offers two different typologies (one-bedroom and two-bedroom apartments) organized in triplex, which due to their distribution, their spatiality and a series of singular details, refer to the idea of ​​"small urban houses".

For the design of the units, a reinterpretation of the typical residences of the neighborhood was carried out. This residences usually have one or two levels, and in most cases, a private patio or a small backyard.

Part of the challenge consisted of introducing these open spaces, normally located on the ground floor, but vertically into the apartments, preserving their conditions and virtues.

Residential Apartments

Lead Architects: Hernán Feldmann - Néstor Feldmann

Collaborator: Christian Moroni

Completition Year: 2016

Built Area: 950 sqm

Location: 4401 La Pampa st., City of Buenos Aires, Argentina

Engineering: José Zaldúa

Photographs: Manuel Mosquera

To that end, an "interlacing system” between the typologies was introduced, in addition to a withdrawal from the municipal line, optimizing the use of the buildable area for the interior design of the apartments and also generating a series of open spaces such as balconies, patios and terraces.

These outdoor spaces which are incorporated into the units on their different levels also provide them luminosity and link them to the exterior in the same way that it happens with the typical homes.

Likewise, due to their dimensions, these spaces provide new environments for the outdoor use, and at the same time, allow crossed ventilation inside the unit.

This “volumetric game” also provides the apartments certain characteristics that are usually attributed to single-family homes, such as interior double heights and subtle level differences situations. In addition, the inclusion of concrete stairs with a strong aesthetic personality emphasizes the idea of ​​vertical space. 

Regarding the façade design, the "heavy concrete boxes” of the bedrooms in contrast with the lightness and permeability of the large glazed panels of the double-heights, also emphasized by the use of black monolayer coating, appear to rest over the "wooden frames" that delimit the balconies.

The interiors are designed as wide and neutral spaces, where the white color of the walls, which maximizes the luminosity, contrasts with the wooden floor, the black metal railing and the concrete of the stairs and the ‘floating boxes’ of the bedrooms.

1/1
Comunicate con nosotros a través de nuestros medios de contacto y seguinos en las redes sociales.

© 2020 by F2M Arquitectos

Contacto
info@f2mstudio.com.ar
(+54) 911.4176.4999
(+54) 911.4145.8631
logo_F2_M.png